Navštivte nás na FACEBOOKu

Johnston: testy motorů řady VT a VS

DVA MOTORY JSOU LEPŠÍ NEŽ JEDEN.

Silniční zametáky se dvěma motory mohou ušetřit až 20 % nákladů na palivo a snížit emise CO2 až o 11 t za rok.

Nedávná série zkoušek provedených společností JOHNSTON Sweepers s vlastními výrobky řady VT (zametáky montovanými na podvozcích se dvěma motory) a řady VS (zametáky montované na podvozcích s hydrostatickým pohonem) – přinesla překvapivé výsledky.

Ve světě zametací techniky se vede dlouhou dobu debata zda jsou lepší nástavby se dvěma motory nebo nástavby s hydrostatickým pohonem. Zastánci dvoumotorových zařízení argumentují větší silou a spolehlivostí při nižších provozních nákladech, které jsou dosahovány s pomocí pomocného motoru, zatímco zastánci hydrostatického pohonu tvrdí, že podobného výkonu může být dosaženo s jedním motorem při nižších znečišťujících emisí.

JOHNSTON nyní provedl zkoušky, které s konečnou platností prokázaly, že dvoumotorové zařízení mají nižší provozní náklady a jsou šetrnější k životnímu prostředí a také mají schopnost vyvinout větší výkon, když je potřeba.

Výsledky testů, které byly vypočítány na základě ročního provozu (2 000 motohodin), odhalily, že VT650 (dvoumotorové zařízení) spotřebovalo o 20 % méně paliva, než VS650 (hydrostatická verze) a také roční emise CO2 byly o 10,9 t nižší. Vyjádřeno v penězích jde o 6.000 liber (162.000,-Kč) méně za naftu.

Výsledky testu byly provedeny na zařízeních při otáčkách 1 500 rpm, což jsou otáčky vyšší, než obvykle vyžadují místní samosprávy, větší úspory bylo dokonce dosaženo při ještě nižších otáčkách. Při nižší intenzitě zametání (1 200 rpm) např. úspory dvoumotorových zařízení oproti hydrostatu prudce stoupnou až k pozoruhodným 70 % !!

Další vylepšení jsou možná s recirkulací vody, také dostupné na VT650 k ušetření vody a snížení prachových emisí a s tišším provozem dvoumotorové ho zařízení.

Společnost JOHNSTON vyrábí obě řady zařízení – jak dvoumotorové nástavby řady VT, tak nástavby s hydrostatickým pohonem (řada VS), ale věří, že dvoumotorová koncepce je klíčem budoucího úspěchu. Výhody dvoumotorového řešení se znovu samy prokázaly pokud jde o výkon, životnost, spolehlivost, provozní náklady a zůstatkovou hodnotu – a nyní se prokázal i šetrnější vztah k životnímu prostředí.

Datum: 10. 5. 2011 Autor: FARID COMERCIA s.r.o.




LL-C certifikace 9001:20082014 © FARID COMERCIA s.r.o., Hradišťská 167, 294 02 Kněžmost. Všechna práva vyhrazena.