Navštivte nás na FACEBOOKu

Iveco: rekordní objednání autobusů

Iveco oznámilo rekordní objednávku na své hybridní autobusy s elektro-dieselovým pohonem. Francouzské město Dijon se svými 102 vozy, 41 standardními a 61 kloubovými, podepsalo největší objednávku na hybridní autobusy v Evropě.

Tyto hybridní autobusy s elektro-dieselovým pohonem, které vyrábí Iveco Irisbus závod v Annonay ve Francii, se dodávají jako kompletní vozidla (verze Citelis 12 m a 18 m) anebo jako podvozek a karosérie sestavené v závodě v Rorthais pod názvem Access'Bus GX 327 a GX 427.

Tato rekordní objednávka pro město Dijon vyzdvihuje a zároveň potvrzuje pozitivní nárůst počtu hybridních elektro-dieselových vozů v provozu ve Francii. Před touto objednávkou dodalo Iveco patnáct hybridních elektro-dieselových autobusů a obdrželo více než 170 objednávek. Od února 2011 byly dodány hybridní vozy, jež jsou nyní v provozu, do měst Poitiers, Toulon, Monza, Paříž a také na ostrov La Réunion. Objednávky současně zahrnují také vozy pro sítě ve městech Rouen, Annecy, Dijon a Bordeaux.



Franco Miniero, víceprezident společnosti Iveco pro sekci Bus, uvedl: „Jsme velmi hrdí na to, že hrajeme klíčovou roli v rozšíření hybridních vozidel v Evropě. S hybridními vozy řad Citelis a Access'Bus GX, v 12 m a 18 m verzi, dodáváme našim zákazníkům výkonné vozy z hlediska komfortu, úspory energie a snížení emisí. Díky naší úzké spolupráci se společností BAE Systems, jsou naše vozy rovněž vybaveny dobře konsolidovanou technologií, která je široce používána v severní Americe a ve Spojeném království.“

Také ve francouzském městě Orléans byla navázána spolupráce se společností Keolis na užívání 12 metrové verze hybridního autobusu po dobu tří let. Mezitím se v kanadském STM (dopravní společnost města Montreal) a RTL (dopravní síť města Longueuil) uskuteční testy 18 metrového hybridního autobusu Citelis, které proběhnou v rámci několika měsíců v provozu na jejich městských sítích.

Hybridní vozy Citelis se také testují ve spolupráci s různými evropskými dopravci, včetně rakouské Vídně.


Hybridní autobusy Iveco Irisbus: výkonná a spolehlivá konstrukce
Iveco Irisbus jako výrobce, který je připraven reagovat na zvyšující se četnost požadavků na vozy šetrné k životnímu prostředí a přírodním zdrojům, dodává řadu vozů Citelis ve 12 a 18 metrových verzích s novou generací hnací jednotky, která hledí do budoucnosti - hybridní systém.

Sériově vyráběný hybrid s elektro-dieselovým pohonem byl vyvinut v rámci smlouvy o spolupráci se společností BAE Systems na dodávku hnacích elektrických komponentů a představuje spojení 6 litrového dieselového motoru Tector s malým zdvihovým objemem vyrobeného společností FTP Industrial s elektrickým motorem/generátorem, který využívá energii získanou při snížení rychlosti.

Dieselový motor má o 25 % nižší zdvihový objem ve srovnání s motorem, který tvoří výbavu běžného vozu stejné řady. Generátor spojený s dieselovým motorem dodává elektřinu bez využití startéru motoru, alternátoru a pásů. Vysoký výkon elektromotoru dodává vozidlu trakci přes nápravu, která je stejná jako u dieselového modelu. Tato sériová konstrukce hybridního vozu vedla k vypuštění převodovky. Poslední generace lithium-iontových baterií akumuluje energii během snížení rychlosti a přenáší ji při zrychlování.

Výsledky dopadu na životní prostředí jsou velmi uspokojivé. Průměrné snížení emisí CO2 a spotřeby paliva představuje skok z 25 % až na 35 %. Musíme připomenout, že s 35 % snížením spotřeby paliva můžeme dosáhnout úspor okolo 500 gramů CO2 na kilometr. Když vezmeme v úvahu roční užívání na 50 000 km (průměr městských autobusů), znamená to snížení emisí CO2 do atmosféry o 25 tun.

Řidiči ocení snadnost řízení těchto vozů a také jejich komfort, výkon a flexibilitu. Vysokou úroveň komfortu zaručuje cestujícím také skutečnost, že vozy mají dobré opětovné nastartování, které je vzestupné ale zároveň plynulé.


IVECO
Iveco vyvíjí, konstruuje, vyrábí a prodává lehká, středně těžká a těžká nákladní a užitková vozidla, off-roadové nákladní automobily, městské i meziměstské autobusy, dálkové autokary jakož i speciální vozidla určená k požárním aplikacím, nasazení v terénu a k obranným účelům.

Iveco zaměstnává více než 25 000 lidí ve 24 výrobních závodech v 11 zemích světa, využívá excelentní technologie a řešení vyvinutá ve svých 6 vývojových centrech. Kromě Evropy působí také v Číně, Rusku, Austrálii a Latinské Americe. Více než 5000 servisních středisek ve více než 160 zemích garantuje technickou podporu kdekoliv na světe, kde jsou vozy Iveco v provozu.



Datum: 9. 5. 2012 Autor: FARID COMERCIA s.r.o.




LL-C certifikace 9001:20082014 © FARID COMERCIA s.r.o., Hradišťská 167, 294 02 Kněžmost. Všechna práva vyhrazena.