Navštivte nás na FACEBOOKu

Iveco Stralis LNG NaturalPower

Společnost IVECO, člen skupiny Fiat Industrial, představila na veletrhu Bedrijfsauto 2012 v nizozemském Amsterdamu svůj nový Stralis LNG (Liquified Natural Gas). Vozidlo těžké třídy s celkovou hmotností 18 až 40 tun s pohonem na zemní plyn, které se dokonale hodí pro segment distribuce na střední vzdálenosti i noční rozvoz, se začalo prodávat v celé Evropě.



IVECO Stralis LNG NaturalPower je ideální na regionální a vnitrostátní distribuci, například rozvoz pohonných látek. Na amsterodamské výstavě užitkových vozidel IVECO prezentovalo dvounápravový tahač s motorem Cursor 8 na zemní plyn s výkonem 330 k, manuální převodovkou, intardér a EBS v základní výbavě.
Využívání vozidel poháněných zemním plynem je v dnešní době symbolem společensky odpovědné investice, ale také ekonomické výhody pro provozovatele. Jednou z hlavních předností technologie LNG je záruka mnohem většího dojezdu vozidel - až 750 km.
Kromě zredukování emisí, které garantuje i technologie stlačeného zemního plynu CNG, systém LNG navíc umožňuje snížit pohotovostní hmotnost vozidla, a tedy zvýšit užitečné zatížení. V rámci testování bylo zjištěno, že při regionálním distribučním režimu a ročním výkonu 40 000 kilometrů je ve srovnání s běžnými naftovými motory možné uspořit až 10 000 eur. Při nasazení vozidla do oblasti recyklace a sběru odpadu to může být dokonce až 20 000 eur.



"Vozidla s technologií pohonu na zemní plyn představují prioritu mezi aktivitami značky Iveco," řekl Alessandro mortalitě, viceprezident pro těžká nákladní vozidla. "Jsme jedním z mála výrobců, kteří pochopili důležitost metanu jako alternativního zdroje energie v budoucnosti."
Pohonu na zemní plyn Iveco věnuje velkou pozornost již od roku 1995. Momentálně je jediným výrobcem užitkových a průmyslových vozidel, který nabízí kompletní paletu takových produktů a je evropským lídrem v oblasti jejich vývoje a marketingu. V současnosti je v provozu 11 000 vozidel značky Iveco s plynovým pohonem.
Ve vozidlech využívajících technologii CNG se metan plní do ocelových lahví pod tlakem 200 barů. Vozidla LNG mají zkapalněný plyn uložený v kryogenické nádržích při teplotě -125 º C, k motoru se však přivádí v plynném skupenství po nahřátí ve výměníku tepla.
Prostor na uplatnění těchto vozidel je zejména v oblasti přepravy potravin a nápojů, pohonných látek, u logistických operátorů a firem, které se zabývají nočním zásobováním - zde je výhodou zaručeně tišší provoz motoru se zapalováním jiskrou. U modelů Stralis na zemní plyn je průměrné snížení hluku na úrovni 3 až 6 decibelů ve srovnání se stejně výkonným vozem se vznětovým motorem.
Novou technologii nedávnem testovali více významní evropští zákazníci. Výsledky jsou pozitivní a dokazují, že potenciál využití těchto vozidel je ještě mnohem širší a zahrnuje množství různých možností.
Modely LNG budou brzy dostupné i jako dvou-a třínápravové šasi s kabinou pro práci ve městě i na regionální nákladní dopravu (vybavené 16-stupňovou manuální převodovkou a hydraulickým retardérem). Alternativně budou dát objednat i se šestistupňovou automatickou převodovkou s hydraulickým měničem točivého momentu a integrovaným retardérem. Motor Cursor 8 na zemní plyn splňuje emisní limity standardu Euro 6, který vstoupí v platnost v roce 2014.



Zemním plynem poháněné užitková vozidla Iveco již nyní mohou využívat biometan, který je jedním z obnovitelných zdrojů energie s nejlepšími výsledky v oblasti redukování emisí CO2.


IVECO
IVECO vyvíjí, konstruuje, vyrábí a prodává lehká, středně těžká a těžká nákladní a užitková vozidla, off-roadové nákladní automobily, městské i meziměstské autobusy, dálkové autokary jakož i speciální vozidla určená k požárním aplikacím, nasazení v terénu a k obranným účelům.

IVECO zaměstnává více než 25 000 lidí ve 24 výrobních závodech v 11 zemích světa, využívá excelentní technologie a řešení vyvinutá ve svých 6 vývojových centrech. Kromě Evropy působí také v Číně, Rusku, Austrálii a Latinské Americe. Více než 5000 servisních středisek ve více než 160 zemích garantuje technickou podporu kdekoliv na světe, kde jsou vozy IVECO v provozu.



Datum: 19. 6. 2012 Autor: FARID COMERCIA s.r.o.




LL-C certifikace 9001:20082014 © FARID COMERCIA s.r.o., Hradišťská 167, 294 02 Kněžmost. Všechna práva vyhrazena.