Navštivte nás na FACEBOOKu

Expedice Overland 12 s vozidly IVECO

Na rozhraní mezi dobrodružstvím a solidaritou.
Tato myšlenka, pro kterou se nadchl projekt Overland 12, věnovaný prozkoumání rozsáhlého afrického kontinentu na náročné trase plné překážek, která kombinuje zaujetí pro dobrodružství s poctivými humanitárními cíli.

Cesta začala v lednu v západní Africe na atlantickém pobřeží a pokračovala napříč africkým kontinentem. Během března dorazí expedice do Jihoafrické republiky. Bude pokračovat přes oblasti, kde se v červnu bude konat mistrovství světa ve fotbale a potom se bude expedice vracet zpět přes centrální Afriku, až do Egypta. Expedice ukončí svoji pouť v Římě, kam dorazí koncem května. Velmi náročný itenerář vzhledem ke vzdálenostem, ale i vzhledem k drsným podmínkám mnoha úseků trasy, se kterými se bude expedice setkávat podél celé trasy. A konec konců i vzhledem k časovým podmínkám: členové expedice budou na cestě 5 měsíců a v jejím závěru budou mít na tachometru ujetých 47 000 kilometrů v náročných oblastech s ohledem na prostředí, bezpečnost a logistiku. Na druhé straně se vrátí obohacení o setkání s rozmanitými lidmi, zážitky z pozoruhodné krajiny a divočiny.

Flotila se skládá ze 6 vozidel v klasickém známém oranžovém provedení. Dvě z nich jsou legendární kapotované trucky 330.30 ANW 6x6, které v minulosti poctivě podporovaly mnohé expedice. K těmto dvěma přibyly další čtyři nová vozidla Iveco Trakker 6x6 sloužící jako dílna, dvojkabina IVECO Daily 4x4t a dvě 5-dvéřová vozidla IVECO Massif s pohonem všech kol. Posádku tvoří 16 lidí, které vede Beppe Tenti, zakladatel projetku Overland a majitel nadace Trekking International. Během přestávek je 12 lidí ubytovaných na palubě jednoho trucku a čtyři spí ve stanech. Druhý slouží jako kantýna, kde se připravuje většina jídel.

Tak jako během minulých expedicí se i Overland 12 plně angažuje v humanitárních projektech: čtyři lékaři, které vybrala „Azienda Ospedaliero-Universitaria“ a Univerzita v Parmě, se střídají v IVECO Daily 4x4, sloužící jako pojízdná ordinace vybavená vyspělou telezdravotnickou technikou. Ta pomáhá na vysunutých lékařských stanovištích, které navštíví během cesty.

Dvě setkání se konala v Maroku s cílem zorganizovat školení pro místní mládež a bezplatně doručit optický materiál pro lidi se zrakovým postižením. První ze setkání se konalo v marockém Tangiers v Moulay Hafid Palace (rezidence italských institucí, kde byla v minulosti italská škola) spolu se studenty Tangierské školy. Projekt byl vyvinut ve spolupráci s kluby Lions Clubs z Turína, Moncalieri a Tangiers, a ve spolupráci se společností Iveco, turínským střediskem UNESCO Centre a sponzorovaný turínským regionem a organizací Arco Latino. Společnost Iveco působí v úloze logistického partnera a angažuje se v přepravě čoček, brýlí a příslušného vybavení.

Druhé setkání se pak konalo v marockém Rabate, kde tým Overland navštívil lékaře a setkal se s dětmi z dětské nemocnice, které se léčí na oddělení specializujícím se na talasémii (genetická porucha při tvorbě krve). Pro děti to byla sváteční příležitost, během které mohly přivítat a obdivovat speciální vozidla Iveco v oranžových barvách.

I v Nigérii obnovili Overland 12 a Iveco svoji iniciativu za sociální solidaritu v rámci spolupráce s komunitami, které jsou v největší nouzi. Zástupci Iveco pro Afriku, Střední východ a centrální Asii se střetli s mládežnickým fotbalovým týmem a odevzdali jim nové fotbalové dresy v tradičních, pestrých nigérijských barvách.

Všechny tyto aktivity se shodují s programem sociální udržitelnosti společnosti Iveco a Fiat Group, jako i s nasazením společnosti v lokálních komunitách méně rozvinutých regionů.

Po zastávce v Lagose se expedice vydá směrem na Kamerun a potom do lesů Gabonu, předtím než překročí rovník ve státě Kongo a před vstupem do Angoly. Následně přinese tradiční poselství míru a solidarity do Namibie a JARu, předtím než zamíří zpět na sever do Egypta.

Dosud konvoj Overland 12 překonal Maroko a odtud se dostal přes Západní Saharu do Mauritánie, Mali, Guinee, odtud do Sierra Leone, Libérie, Pobřeží Slonoviny, Ghany a Toga. Nejprve překonali kamennou poušť a rozbitý asfalt v Maroku, potom následovala Západní Sahara a náročné pískové duny, aby si potom razili cestu bahnem deštného pralesa, překonávali řeky a jejich hluboké brody, ostrá stoupání a to vše dalo řidičům pořádně zabrat. Nedají se nepřipomenout velké klimatické rozdíly – od rozpálené a suché pouště s vysokými rozdíly denních a nočních teplot, až po tropické parno, které dosahovalo i 40 stupňů a extrémně vysoký stupeň vlhkosti.

Celou expedici mohou nadšenci sledovat na oficiálních stránkách http://www.overland.org nebo na stránkách Iveco s originálními nahrávkami na Daily Radio, kde jsou každý týden uveřejňovány sumáře rozhovorů a nejlepších fotografií od oficiálního fotografa, který cestuje spolu s expedicí.


Datum: 1. 3. 2010 Autor: FARID COMERCIA s.r.o.


Obsah složky - Overland 12

ZvětšitZvětšitZvětšit


LL-C certifikace 9001:20082014 © FARID COMERCIA s.r.o., Hradišťská 167, 294 02 Kněžmost. Všechna práva vyhrazena.