Navštivte nás na FACEBOOKu

DAKAR 2014 IVECO A DE ROY NA 2. MÍSTĚ

Dakar 2014: Gerard De Rooy na druhém místě. Tři vozidla Iveco v první desítce.

Výkon Holanďana De Rooy nakonec znamenal druhé místo na stupních vítězů v Jižní Americe.
Pro společnost Iveco tato skutečnost představuje další významné potvrzení spolehlivosti svých vozu.


Druhé místo pro Iveco a pro řidiče Gerarda De Rooy za volantem Powerstar v letošním ročníku Dakaru 2014. Holandský závodník, který bojoval až do poslední chvíle závodu, svedl na konci vyčerpávající boj o nejvyšší stupně vítězů, než ho předběhl ruský kolos Kamaz, který řídil Karginov.



Po překonání jedenácté etapy již Gerard De Rooy nebyl schopen předstihnout svého soupeře, a tak velice těsně, o tři minuty, minul možnost zopakovat svůj úspěch dosažený v prestižní dakarské rallye v roce 2012, a to i přes ohromnou vytrvalost a odolnost, kterou prokazoval až do konce letošního závodu.

Další členové týmu Petronas De Rooy Iveco se rovněž velice dobře umístili: Holanďan Hans Stacey, který závodil s vozem Iveco Trakker Evolution, dosáhl sedmou příčku v poradí, Španěl Pep Vila získal desáté a Francouz Jo Adua 22. místo, oba za volantem Iveco Trakker Evolution.

Bezprostředně po poslední etapě Dakaru 2014 řekl Gerard de Rooy: „Byla to velice těžká zkouška. Nebyl to ale dobrý nápad odstartovat nákladní a osobní automobily najednou. V loňském roce to bylo stejné, a my jsme na to tehdy upozorňovali organizaci A.S.O. (Amaury Sport Organisation). Nakonec jsem ale udělal vše, co bylo v mých silách. Doufal jsem, že to bude stačit. Přinejmenším můžeme být velice spokojeni s týmem, našimi nákladními vozy Iveco a se svým výkonem.“

Kromě konečného výsledku závodu je ovšem důležité, že všechny vozy Iveco, které odstartovaly na začátku ledna z Rosaria, překročily cílovou čáru ve Valparaiso: tento vynikající výsledek potvrzuje spolehlivost, výkonnost a životnost vozidel, které se účastnily závodu v Dakaru. Tyto vozy, speciálně vyrobeny tak, aby byly schopny se přizpůsobit extrémním podmínkám životního prostředí v průběhu rallye, představují optimální vozidla zásluhou vysoké efektivity a spolehlivého výkonu.

V průběhu tří let napsala společnost Iveco kus dějin nejslavnější rallye na světě: vítězství v roce 2012, dobré umístění tří řidičů v roce 2013, z nichž dva skončili v první desítce, a druhé místo v roce 2014 dosažené na trase dlouhé 10 000 km. Závod Dakar 2014 byl obzvláště těžkou a náročnou zkouškou pro Iveco, které tak potvrdilo znamenitý výkon svých vozidel, protože letos byla každá jednotlivá součást vozu podrobena extrémní zátěži.

Vozidla, která se zúčastnila dakarského závodu v roce 2014, byla vybavena motory Cursor 13, se zdvihovým objemem 13 litrů, o výkonu 900 HP a maximálním točivém momentu 3 800 Nm při 1 100 ot./min. Vysoký výkon, rychlá odezva na zatížení, maximální odolnost a spolehlivost jsou hlavními charakteristikami těchto motorů, které využívají stejnou technologii, jakou dnes zavádí Iveco pro své motory Euro 6 v řadě těžkých nákladních vozidel.

Dakar, nejvýznamnější světový závod v oblasti off-road rallye, která každý rok přitahuje pozornost milionu fanoušků, odstartoval 5. ledna z Rosaria v Argentině a skončil v sobotu 18. ledna ve Valparaiso v Chile. Letošní ročník představoval nejdelší dakarskou trasu od chvíle, kdy tento závod začal v Jižní Americe. Trasa pokrývá celkem více než 9 000 km, z nichž 5 000 představovaly speciální zkoušky. Celkem bylo 13 etap potřebných k dosažení chilského přístavu Valparaiso a cestou bylo nutno překonat nejvyšší hory v Andách v Bolívii. V letošním roce Dakar opět ukázal, že je výzvou k prokázání odolnosti, jež se do značné míry určuje podle spolehlivosti a výkonu závodního vozidla.

Chcete-li získat další informace, prosím podívejte se na www.iveco.com/Dakar, kde budete mít také přístup ke všem fotografickým materiálům, které jsme shromáždili v průběhu této události.

Iveco na Dakaru od roku 1982
Historie Paríž – Dakar se začala psát v roce 1977, ale teprve v roce 1980 rallye se jí poprvé zúčastnily nákladní vozy. V roce 1982 začalo dakarské dobrodružství rovněž pro Iveco, které se vydává na dlouhou cestu plná nezapomenutelných momentu a mimořádných výsledku. Tato zkušenost, kdy se Iveco podílelo na závode nejdříve pouze jako technický partner, vedla postupně k jeho účasti na jihoamerické rallye v roce 2011, kdy již Iveco vystupovalo jako oficiální výrobce.

V roce 2012 dosáhlo Iveco nedůležitějšího výsledku s Gerardem De Rooy a jeho týmem, který obsadil 1., 2. a 6. místo v celkovém poradí. To je výkon, který si všichni nadšenci tohoto závodu budou dlouho pamatovat.

Konečné poradí Dakaru 2014:
1. ANDREJ KARGINOV KAMAZ 55:00:28 h
2. GERARD DE ROOY IVECO 55:03:39 h
3. EDUARD NIKOLAJEV KAMAZ 56:35:20 h
4. DMITRIJ SOTNIKOV KAMAZ 58:22:38 h
5. ANTON ŠIBALOV KAMAZ 59:37:53 h
6. ALEŠ LOPRAIS TATRA 60:04:29 h
7. HANS STACEY IVECO 60:15:25 h
8. RENE KUIPERS MAN 61:31:36 h
9. MARCEL VAN VLIET MAN 62:07:21 h
10. PEP VILA ROCA IVECO 62:54:03 h
22. JO ADUA IVECO 77:19:26 h

Iveco

Iveco je značkou CNH Industrial NV, společnosti, která stojí v cele globálního sektoru kapitálového tovaru a je registrovaná na newyorské burze (NYSE: CNHI) a v počítačové burze, kterou organizuje a spravuje Borsa Italiana (MI: CNHI). Iveco navrhuje, vyrábí a předává širokou řadu lehkých, středně těžkých a těžkých komerčních vozidel, terénních vozidel, městských, meziměstských a dálkových autobusů aj vozidel speciálního zaměřeni používaných v boji proti požárům, pro terénní operace, obranu a ochranu obyvatelstva. Iveco po celém světě zaměstnává více jak 26 000 lidí. Má výrobní závody v 11 krajinách v Evropě, Asii, Africe, Oceánii a Latinské Americe. Vyrábí v nich vozidla, které obsahují nejnovější pokrokové technologie. Technickou podporu všude ve světě, kde jezdi vozidla značky Iveco, zaručuje 5 000 prodejních a servisních míst ve více jak 160 krajinách.

Více informací o společnosti Iveco: www.iveco.com
Více informací o CNH Industrial: www.cnhindustrial.com



Datum: 28. 2. 2014 Autor: FARID COMERCIA s.r.o.




LL-C certifikace 9001:20082014 © FARID COMERCIA s.r.o., Hradišťská 167, 294 02 Kněžmost. Všechna práva vyhrazena.