Navštivte nás na FACEBOOKu

IVECO Eurocargo Hybrid & Coca-Cola

Koncern Iveco předal u příležitosti European Business Summit v Bruselu společnosti Coca-Cola Enterprises středně těžký rozvážkový vůz modelové řady IVECO Eurocargo s diesel-elektrickým paralelním hybridním pohonem. Jde o první nákladní vozidlo svého druhu, které bude provozováno v městském prostředí v Evropě.

Nový prototyp nákladního vozu s velmi nízkými emisemi CO2 převzal Hubert Patricot, president Coca-Cola Enterprises Europe od Franca Miniera vicepresidenta pro prodej a marketing společnosti Iveco.

Coca-Cola Enterprises (CCE) spolupracuje s koncernem IVECO na pilotním projektu ověření možností hybridní technologie pohonu užitkových vozidel. Hybridní IVECO Eurocargo bude provozovat při rozvážce produktů Coca-Cola v Bruselu až do konce letošního července. Díky takovým inovačním technologiím, může společnost jako Coca-Cola zaznamenat opravdu relevantní pokrok směrem k tzv. udržitelnému růstu při současném snižování škodlivých emisí vznikajících při provozování silniční dopravy zboží.

Franco Miniero řekl, „Iveco, jako celá Fiat Group, učinilo velké investice do technologií podporujících ochranu životního prostředí. Věříme, že jsme právě pro náš příklon k ekologii jednou z vedoucích společností v tomto segmentu. Inovace jsou klíčem k nalezení nových vhodných a udržitelných řešení v silniční dopravě a také ke generování zisku rozumným způsobem“.

„Pro koncern Iveco inovace neznamenají konceptuální studie nebo futuristické projekty ale finančně dostupná technologická řešení, která jsou k dispozici v současné chvíli či ve velmi blízké budoucnosti. Řešení, která dovolují operátorům silniční dopravy zanechávat za sebou pouze optimalizované stopy v okolním životním prostředí – což je ostatně ziskem nás všech. Před několika roky jsme začali s uváděním hybridních vozidel na automobilový trh. První byly městské autobusy, dnes jsou to středně těžká nákladní vozidla IVECO Eurocargo s nimiž jsme se vydali po cestě zavádění diesel-elektrického hybridního pohonu také do tohoto segmentu automobilové výroby. Partnerství s CCE je pro nás velmi důležité. Je zářným příkladem toho, jak vyspělá a zároveň finančně dostupná technologie může dosáhnout důležitého snížení spotřeby paliva a tím pádem i snížení emisí CO2, až o 30 % v závislosti na typu provozu vozidla.

Hubert Patricot dodává: „Coca-Cola Enterprises je již dlouhou dobu zainteresována na tzv. udržitelném vývoji. Postavili jsme si nelehký úkol – zkombinovat růst naší společnosti s absolutní redukcí vypouštění škodlivého CO2 do atmosféry. Pilotní studie s Ivecem nás povede ve vývoji udržitelné dopravní strategie v rámci našeho evropského podnikání.“

„Celá desetiletí zvyšujeme v rámci naší společnosti její efektivitu. Nyní jsme navíc objevili cestu jak dramaticky snížit dopady našeho podnikání na životní prostředí a současně poskytovat zákaznické služby na stéle rostoucí úrovni. Projekt jako je tento, pilotní, posunuje CCE z hlediska ochrany životního prostředí do první řady.

O hybridním pohonu Coca-Cola Enterprises vstoupila společně s koncernem Iveco do projektu testování možností hybridních pohonů užitkových vozidel v Evropě. Hybridní nákladní vozidlo bude provozováno na své specifické rozvážkové trase v Bruselu po následující 4 měsíce. Trasa je 20 km dlouhá a zahrnuje celou řadu různorodých zákazníků v samotném obchodním centru Bruselu.

Nové IVECO Eurocargo Hybrid umožňuje rozvážku zboží v centru města aniž by muselo oželet rychlost, kterou by mu poskytovalo využití vnějších silnici a dálničních úseků. Navíc nabízí úsporu až 30 % spotřeby pohonných hmot v porovnání s běžným pohonem dieselovým motorem. Vznětový čtyřválec Tector se čtyřventilovou mechanikou s maximálním výkonem 118 kW/160 k pracuje v kombinaci s elektrickým motor-generátorem o výkonu 44 kW/60 k, šesti stupňovou automatizovanou převodovkou a sadou lithium-ion baterií s kapacitou 1,9 kWh.

Řídící systém vozidla pracuje s elektrickým módem pohonu při rozjezdu, automatickým doplněním o výkon dieselového motoru na bázi nutnosti vyžadované dopravní situací. To znamená, že při potřebě akcelerace či zdolání stoupání pomáhá vznětový motor elektrickému. Navíc je vozidlo vybaveno systémem Stop & Start a funkcí regenerativního brždění. Užitečná hmotnost je pouze o 200 kg nižší než u vozidel s konvenčním vznětovým motorem. Mezi další technické inovace patří systém automatického sepnutí motorové brzdy při zpomalení vozidla.

Výsledky testu vozidla s hybridním pohonem budou využity při tvorbě strategie řešení dopravních systémů CCE.

Datum: 30. 3. 2009 Autor: FARID COMERCIA s.r.o.


Obsah složky - IVECO & Coca-Cola

Zvětšit


LL-C certifikace 9001:20082014 © FARID COMERCIA s.r.o., Hradišťská 167, 294 02 Kněžmost. Všechna práva vyhrazena.