Navštivte nás na FACEBOOKu

Lehká obrněná vozidla IVECO armádě ČR

Společnosti Iveco Defence Vehicles byl přidělen kontrakt na dodání 90 lehkých taktických víceúčelových vozidel LMV (Light Multirole Vehicles).

Společnost Iveco Defence Vehicles oznámila, že 18. prosince 2009 Česká armáda zadala objednávku na další sérii 90 lehkých víceúčelových vozidel (LMV), které budou dodány v období od 2010 do 2013 ve třech různých verzích.

Tento podepsaný kontrakt, který zahrnuje i příslušnou logistickou podporu, je součástí společného obchodního projektu České a Slovenské armády zaměřeného na zajištění lepší kooperace během společných bojových misí.

V období mezi lety 2007 a 2009 česká armáda již objednala 24 vozidel (vozidla pro přepravu posádky mají stanoviště s dálkově ovládaným kulometem Kongsberg ráže 12,7 mm). Tento nový kontrakt se uzavřel na základě úplné spokojenosti s provozní hodnotou a spolehlivostí prvních vozů, které sloužily v Afghánistánu a dokázali, že vědí účinně odolat útokům IED (Improvised Explosive Device - nastražená výbušnina zhotovena z munice, granátů a jiných trhavin, která je odpalovaná buď na dálku, nebo spínačem při nájezdu auta). Do dnešního data čelili vozidla LMV České armády 3 útokům bez obětí.

Pro operace v předních frontových liniích si Iveco LMV vybrali ozbrojené síly zemí:
Itálie 1 260 vozidel, Velké Británie 401 vozidel, Španělsko 135 vozidel, Norsko 60 vozidel, Belgie 440 vozidel, Chorvatsko 10 vozidel, Rakousko 150 vozidel a Slovensko 10 vozidel. Další kontrakty jsou v jednání.

Modelová řada LMV, kterou vyrábí divize Iveco pro speciální vozidla se sídlem v Bolzanu, byla zkonstruována tak, aby poskytovala vysokou taktickou mobilitu - velkou rychlost na silnici a optimální schopnosti pro jízdu v terénu. Má vysokou úroveň odolnosti vůči protitankovým minám - s větším důrazem na ochranu posádky než na celistvost vozidla.
Vysoká spolehlivost, snadná údržba a nízké provozní náklady, to byly hlavní ideje při vývoji LMV. Zabudovaná i externí diagnostika umožňuje včas identifikovat hrozící poruchu, provést preventivní údržbu a také vyhodnotit provozní data, aby se mohl účinně řidit celý vozový park.

Využití hlavních konstrukčních skupin ze sériových užitkových vozidel (převodovka, motor) jsou zárukou, že výkon i spolehlivost byly prověřeny během milionů kilometrů odjězdených i v těch nejnáročnějších přírodních podmínkách. Toto zaručuje výjimečný stupeň spolehlivosti a zároveň dokonalou využitelnost ve vozidlových parcích.

Poskytování protiminové ochrany byla věnována vysoká priorita s cílem zajistit přežití posádky. Na základě poznatků o změnách ve strategii vedení ozbrojeného konfliktu Iveco zaměřilo svou pozornost na maximální technicky možnou balistickou a současně protiminovou ochranu posádky pro tuto kategorii vozidla. Každá součástka, každá skupina byla od počátku navržena ve spolupráci s nejlepšími specialisty. Vozidlo může být podle potřeby dodatečně opancéřované, aby mohlo čelit dané úrovni ohrožení. Samotný design vozu a použité materiály v konstrukci byly speciálně navrženy za tím účelem, aby vozidlo dokonale dokázalo čelit náporu energie vytvořené explozí miny a absorbovat ji.

Iveco Defence Vehicles:
Společnost Iveco Defence Vehicles je proslavená díky pokrokovým aplikacím automobilových inovací a bezpečnostních řešení, což vede k celé škály nákladních, obrněných, ozbrojených a víceúčelových vozidel.
Továrna Iveco Defence Vehicles sídlí v Bolzanu v severní Itálii. Společnost vyvinula výjimečnou mezinárodní síť, která dodává technickou a obchodní expertízu v celosvětovém měřítku. Iveco Defence Vehicles se pyšní cílenou organizací výzkumu a vývoje. Stejně profituje také z korporátních inženýrských zdrojů společnosti Iveco, maje k dispozici team špičkových inženýrů centrály podniku v Turíně. V současnosti se Iveco Defence Vehicles zaměřuje na plnění potřeb domácího italského trhu, jakož i exportních zákazníků. Úspěch společnosti právě v této oblasti byl pozoruhodný: export vzrostl z 20% v polovině 90. let na dnešních 70%. Více než 30.000 vozidel Iveco je úspěšně nasazených ve vojenských službách na celém světě.



Datum: 23. 12. 2009 Autor: FARID COMERCIA s.r.o.


Obsah složky - IVECO LMV armade

ZvětšitZvětšitZvětšitZvětšit


LL-C certifikace 9001:20082014 © FARID COMERCIA s.r.o., Hradišťská 167, 294 02 Kněžmost. Všechna práva vyhrazena.