Navštivte nás na FACEBOOKu

Iveco a expedice Overland 12 v cíli

Příjezdem do Říma a slavností na Ministerstvu zahraničních věcí oficiálně skončila expedice Overland 12, během které vozidla Iveco prozkoumaly rozsáhlý africký kontinent. Byla to dlouhá a těžká cesta s mnohými nástrahami, ale i s kouzlem dobrodružství spojeným s humanitárními cíli.

Karavana v typické oranžové livreji ukončila v Římě projekt, který trval půl roku, měřil více než 50 000 kilometrů a jeho trasa vedla přes 30 různých zemí. Hlavními aktéry byly nové off-roadové modely Iveco a dvě dnes už legendární vozidla 330.30 ANW 6x6 s klasickou kabinou speciálně zrenovované po tolika letech služby a mnohých expedicích.

Konvoj vozidel s členy expedice pod vedením Beppeho Tenti (celkem více než 40 účastníků, z toho 16 kmenových členů posádků rozdělených do 4 etap) putoval napříč horkým kontinentem až do Jihoafrické republiky a potom zpět přes Středoafrickou republiku a Egypt do cíle v italské metropoli. Itinerář obou částí trasy byl fascinující a současně nesmírně náročný – kvůli mnohým úsekům na hranici sjízdnosti a geografickým bariérám se kterými se setkali, ale též z hlediska environmentálního, z pohledu logistiky, bezpečnosti a zcela určitě zejména zásluhou neuvěřitelně pestré mozaiky lidí, mnohotvárnosti krajiny a přírody.

Náročnost afrických cest křižujících pouště, step a lesy znásobil předčasný příchod období děšťů, to vše tvrdě prověřilo spolehlivost a odolnost vozidel... Takže 12. pokračování podniku Overland je možné považovat za doposud nejtěžší, ale též za nejvzrušivější za všech.

Overland má však vždy i velmi konkrétní humanitární apekt, a tak i tato expedice se cestou snažila pomoci lidem všude, kde se jen dalo. Jedno speciálně vybavené Iveco Daily sloužilo jako pracoviště čtyř lékařů z oboru resuscitace a první pomoci Univerzity v Parmě, kteří se na cestě postupně vystřídali při sběru statistických údajů a získali nové poznatky pomocí nejnovější techniky i telemedicíny. Tímto způsobem bylo možné poskytnout první pomoc mnohým zdravotnickým základnám, přičemž expedice podpořila především zdravotní péči o matky a děti i prevenci některých nejrozšířenějších chorob, které sužují africký kontinent.

Na internetové stránce společnosti www.iveco.com mohli fanoušci sledovat postup expedice i výkony vozidel Iveco během dlouhé cesty napříč mnohými africkými státy. Dá se říci, že v dlouhé historii Overlandu šlo o nejnáročnější expedici, které se brzy bude věnovat i série dokumentů vysílaných italskou televizí Rai Uno.

IVECO

Iveco vyvíjí, konstruuje, vyrábí a prodává lehká, středně těžká a těžká nákladní a užitková vozidla, off-roadové nákladní automobily, městské, meziměstské autobusy, dálkové autokary, ale i speciální vozidla určená pro požární aplikace, nasazení v terénu a pro obranné účely.
Iveco zaměstnává více než 25 000 lidí ve 24 výrobních závodech v 11 zemích světa, využívá excelentní technologie a řešení vyvinutá ve svých 6 vývojových centrech. Kromě Evropy působí též v Číně, Rusku, Austrálii a Latinské Americe. Více než 5 000 servisních dílen ve více než 160 zemích garantuje technickou podporu kdekoliv na světě, kde jsou vozidla Iveco v provozu.


Datum: 6. 7. 2010 Autor: FARID COMERCIA s.r.o.


Obsah složky - Overland 12 v cili

ZvětšitZvětšitZvětšit


LL-C certifikace 9001:20082014 © FARID COMERCIA s.r.o., Hradišťská 167, 294 02 Kněžmost. Všechna práva vyhrazena.