Navštivte nás na FACEBOOKu

TEST TRUCKERU: IVECO STRALIS AS 440 S 56

Přinášíme Vám článek o testu vozidla IVECO STRALIS zveřejněný v časopisu TRUCKER 8/2010.

Snad žádný "power truck" na světě není podceňovaný tolik, jako Stralis S 56. Se svými 560 koni hraje stejnou ligu jako Actros VB, Scania New R560 nebo Volvo FH16. Co se jízdních výkonů týče, tak dokáže hravě konkurovat i výrazně silnějším nákladním "vozům. Na testovacím okruhu TRUCKERu si počínal výborně a překvapil nás nejvyšší mírou úspornosti ve své třídě. Nastal čas podívat se tomuto nenápadnému výtečníkovi na zoubek.

KVŮLI 560 KONÍM POTŘEBUJÍ JINÍ VÝROBCI 16 LITRŮ ZDVIHOVÉHO OBJEMU
Se zdvihlovým objemem 12,9 litru se šestiválec Cursor 13 octnul v dobré společnosti. Na podobný objem svých motorů o výkonu 540 koní vsadily i automobilky MAN a Volvo. Přitom zejména Švédové mají ve zvyku vsadit spíš na pořádné šestnáctilitrové čmeláky, příkladem je motor FH16 nebo motory Scania. I to je možná důvod, proč zůstává Stralis s 2500 Nm máxilmálního točivého momentu spíše skromným borcem. Jeho pohon se celkově vyznačuje velmi dobrými jízdními vlastnostmi. Již při 1000 otáčkách je k dispozici obrovský výkon. V trojciferném rozsahu otáček a při plém zatížení trpí jinak velmi klidný a tichý Cursor 13 vibracemi a znatelnými mechanickými hluky. Až se stoupajícím počtem otáček se změní plechový zvuk na příjemné, hluboké, tiché brumlání. "Zelenou" oblast vyznačilo Iveco mezi 1000 a 1500 otáčkami. Čtyřventilový motor se nejlépe cítí při přibližně 1300 otáčkách. Při zrychlení využívá řízení převodovky již celý rozsah otáček a nechává točit klikovou hřídel až 2000 otáček za minutu. Že následně nedojde k očekávanému zařazení více stupňů, je tajemstvím převodovky Eurotronic. Na druhou stranu, "automat" změní zvláště v malé skupině již při 1500 otáčkách za minutu o jediný řadicí stupeň, místo toho, aby zvýšil otáčky a hladce zrychlil pomocí větších skoků mezi stupni. I tak lze však na řízení převodovky pozorovat určitý vývoj. Dříve měla převodovka Eurotronic tendenci podřadit při jízdě do kopce příliš pozdě a i při jízdě z kopce měnila stupeň na vyšší, s určitým, snad ještě větším zpožděním. Nyní přeřadí převodovka na nižší stupeň podstatně dříve a po překonární vrcholu pak stejně rychle vymění stupeň za vyšší. Pokud by chtěl řidič v určitých situacích zůstat pánem situace a přepínat mezi automatickým a manuálním režimem, umístění voličů v zahnuté části středové konzoly není zvláště zdařilé. Kompenzuje jej skutečně jemně odstupňovaný seřaďovací režim. Dlouhý převod nápravy a převodovky (Overdrive!) má na okresní silnici za následek nezařazení 12. stupně, což sice prospívá tempu vozu, ale z hlediska spotřeby je to rozhodně nedostatek.

I PŘES VYSOKÝ VÝKON JE TESTOVANÝ STRALIS EKONOMICKÝ VŮZ
V našem testu vykázal Stralis 560 celkově dobré hodnoty, co se spotřeby týče. Předběhl přibližně stejhě silný Actros 1855 o téměř jeden litr/100 km při shodné průměrné rychlosti. Hladký pohyb Iveca ovšem vyžaduje častou práci s řadicí pákou. Ve prospěch motoru hovoří skutečnost, že celkově vyšší úroveň otáček se projevuje negativně na spotřebě vozu. Větší pozornost detailům mohlo Iveco investovat do oblasti brzdového tempomatu. Zaprvé, nastavitelný brzdový interval by se nám líbil mnohem více. Zadruhé, jeho regulační přesnost by bezpochyby snesla nějaké to vylepšení. Nejvíce patrné je to v případě přechodu ze svahu na rovinku nebo delší stoupání. Plyn je přidán příliš pozdě a při jízdě do dalšího kopce chybí vozu potřebná dynamika. Zdokonalení by si zasloužil brzdový systém, který sice funguje bezchybně, ale až poté, co řidič sešlápne brzdový pedál prudce na podlahu, aby vůbec získal nějakou brzdovou sílu. Naproti tomu Stralis zaujme vynikajícím podvozkem. Přesvědčivé je především přímé řízení. Ačkoliv v případě volantu bychom také našli určité nedostatky: jeho kožený potah lepí a při přejezdu děr nebo nerovností na vozovce klepou jeho přenosové součásti, nastavení pomocí tlačítka na podlaze je nepohodlné a řidič vyšší či mohutnější postavy jen stěží najde rozumnou polohu volantu.
Podvozek si zaslouží atribut "sportovní", přesto ale není nepohodlný. Tuhé uložení budky umožnuje řidiči řídit vůz, aniž by ho ovlivňovaly zbytečné pohyby kabiny. Jen při setkání s hlubokými vyjetými kolejemi na vozovce je Iveco ovladatelné o něco méně, což je však možno přičíst i pneumatikám. Podobně jako u MANu se o pérování starají jednolistová parabolická pera vepředu a čtyřměchové pneumatické pérování vzadu. Je dobré v plně naloženém i prázdném stavu. Méně zdařilá jsou malá zrcátka s omezeným zorným pohybem. Stejně malá pouzdra zrcátek a druhou stranu nebrání výhledu do stran tolik, jako například obrovská zrcátka Volva. Ceníme si možnosti elektrického nastavení všech zrcátek. Líbí se nám i štíhlé A sloupky.V Ivecu jsou to masivní skříňky nad předním sklem ve tvaru střílen, což omezuje výhled především na zavěšené semafory. Příjemné klima v interiéru kabiny zajišťuje účinná klimatizace. Bohužel, její ventilátor je na vyšších stupních poněkud hlučný. Kdo vsadí na manuální ovládání místo automatické regulace, bude rozčarován malým, špatně ovladatelným otočným voličem klimatizace. My dáváme bod navíc za elektricky ovládané střešní okno. Po jeho otevření se hladina hluku uvnitř kabiny téměř nezmění. Líbí se nám i pohodlná sedadla, pouze střední část jejich kožených potahů měla být z klimatických důvodů raději potažena pruhem textilie. Kromě střední konzoly, která se v prostoru tyčí jako severní stěna alpského štítu a na níž jsou tlačítka a spínače uspořádány poněkud neprakticky, je koncept ovládání Stralisu s pestrobarevnými ukazateli vcelku zdařilý. Celkem akutně chybí odkládací plochy kolem místa řidiče i rozumně koncipované držáky na hrnek s kávou.

Stralis s nejsilnější verzí motoru Cursor 13 tedy umí přesvědčit. Jen drobné, přesto důležité drobnosti, jakými jsou průměrná kvalita materiálů a zpracování, brání tomu, aby se mohl připojit k oblíbeným tahačům jako Scania New R Topline nebo MAN TGX XXL. Na druhou stranu mu nelze upřít, že je cenově výhodnější i vzdor skutečně opulentní výbavě. Pokud bychom měli vyhlásit vítěze v kategorii cena/výkon, byl by to určitě Stralis AS 440 S 56!

Datum: 14. 8. 2010 Autor: FARID COMERCIA s.r.o.


Obsah složky - test stralis

ZvětšitZvětšitZvětšitZvětšit
ZvětšitZvětšitZvětšitZvětšit


LL-C certifikace 9001:20082014 © FARID COMERCIA s.r.o., Hradišťská 167, 294 02 Kněžmost. Všechna práva vyhrazena.